9. juni 2014

Det fantastiske friluftsliv

Endnu en hyldest til friluftslivet, den blå himmel og det klare vand!

Først må alle de fantastiske dykkerture, der har været gennem foråret, nævnes. Nu kan man endelig med rette kalde sig "advanced open water diver" og kan nu faktisk stå inden for nogle af de dyk, der er blevet logget i bogen gennem det sidste års tid.
Smuk ser man ud i tørdragt
For et par uger siden gik turen op til Kullaberg Nationalpark i Sverige (Kullen), hvor vi skulle foretage dybdedykket. Vejret var fantastisk oppe på land og forholdene perfekte i vandet.

Smukke Kullaberg
Man kunne ikke bede om en bedre dag. Vandet virkede nærmest varmt (vi lå selvfølgelig også i tørdragter) og med de stejle klippeskrænter omkring stranden og blå himmel og fuld sol, fik man fornemmelsen af, at man lå og bløppede rundt i vandet på en isoleret middelhavsø. Det var først da man ramte springlaget på de omkring 12 meters dybde og vandet skiftede temperatur fra dejlige 15 grader til 5, at man blev mindet om, at det vist stadig var Sverige man dykkede rundt i.
På en dybde på ca 24 meter er havbunden som et øde månelandskab. På grund af det kolde vand var der stadig begrænset med liv, dog var hele sandbunden levende med små Eremitkrebs der pilede rundt med deres stjålne huse på ryggen. Den dybe ro og stilhed på denne dybde er meget svær at beskrive, for den er så intens og rungende, at man overraskes over den hver gang. Man ligger konstant på en grænse af dyb meditativ ro og den angstprovokerende tanke om den enorme mængde vand, der presses ned på en. Men når man svæver vægtløs hen over den porøse havbund og ser alle de forskellige skabninger, der lever i dette umiddelbart øde og stille månelandskab, så kan man ikke andet end blive suget ind i en dyb fascination af livet. Af livet, af biologien, af det specielle og det ukendte. I sådan et øjeblik bliver man den bedste og værste af alle lommefilosoffer - for hvem ved bedre hvad det hele går ud på, end den som lige har oplevet det helt unaturligt naturlig, det smukke og rene og helt i gennem fredfyldte ?
Under denne filosofiske svæven i vandet kom dagens højdepunkt, der næsten fik mig til at inhalerede min iltregulator i begejstring: Nøgensneglen. Ca 2 cm stor med hvid krop og hvide og pink gæller fordelt som små mærkelige pølser på hele kroppen. En lille bitte farvestrålende snegl der, som navnet antyder, er "nøgen" da den ikke har noget sneglehus.

Og lad os så lige tage en biologitime (det hele skal ikke gå op i lommefilosofi): Nøgensnegle - Nudibranchia. Tilhører rækken bløddyr (Mollusca) i dyreriget. Marine baggællesnegle uden skal eller hus. Findes i over 3000 arter fordelt over stortset hele verdenen. Benytter farver og mønstre til at camouflere sig eller afskrække fjender. Bliver i størrelsesordenen 4mm til 60 cm. Gæller placeret frit på kroppen i buskelignende formationer.

De er ret små og relativt sjældne, så det er lidt af en sejr at finde sådan en..
Desværre er der ikke noget billede af lige netop dette eksemplar fra Kullen, men den mindede meget om en som blev fanget på en felttur i Helsingør sidste forår. Så hvis man ikke lige ved hvordan sådan en nøgensnegl ser ud, så I kan få lov at nyde billedet af denne, og måske (måske ikke) forstå hvorfor fundet af sådan en kan blive dagens højdepunkt.
Nøgensnegl fra Øresund. Billedet er taget fra et mikroskop.

Også er det jo altså bare rigtig fristende at tage ud og hive noget af alt det, man kan se nede i vandet, op på land. Det betyder selvfølgelig en fisketur mere. Denne gang var man heldig nok til at få en rigtig prof med som kunne fortælle lidt mere om, hvordan det egentlig er man hiver sådan nogle fisk ind. Så vi drog på geddejagt på Esrum sø på flot sommerdag med blå himmel og sol. Og ikke noget pjat med at stå fra bredden og kaste linen uden - der var skam booket en lille båd til dagen. Så ud tøffede den lille båd, op langs Fredensborg siden, hvor den første fisk bed på men desværre trak sig af krogen, forbi Fredensborg slot, vender rundt, tilbage igen.. Den får ikke lov at slippe den fisk..
Den første gedde blev hevet ind her. En lille sød en på 2-3 kg. Fin start..

Fiskestængerne gøres klar..

Dagens første gedde og en stolt fisker der (indtil videre) har fanget sin største fisk!
Men herefter ramte vi et stykke dårlig karma og ingenting bed på. Ingenting.. Vi sejlede lidt ned og lidt op.. Tøffede op til Kobækvig. Stadig ingenting (Proffen begyndte her at blive en smule nervøs, for han havde lovet fangstgaranti eller en middag, og indtil videre havde kun én af os fanget noget). Herefter blev fiskestængerne taget ind i båden, og der blev sat fut i den, og vi sejlede helt op til enden af Esrum, helt oppe ved Skovlund bugt og Esrum å. Her var der blev fanget mange gedder sidste gang, så mon ikke der også kunne være nogen i dag. Og mens vi ventede på fiskene, kunne man ellers ligge og dovne i solen. Det er ikke helt skidt at være på fisketur når vejret er godt. Så der blev daset godt og grundigt mens Kaptajnen styrede båden hen til det ønskede spot.
Venter på gedder
Og lige som der var blevet pakket lidt frokost ud, ramte vi ind i en stime! Pludselig var der bid på flere stænger og en lettere kaotisk scene blev udspillet, hvor der både skulle holdes styr på bådens tempo og retning, hvilke stænger der blev hevet ind hvornår, og at man hverken mistede fisk eller stænger. Med to relativt uøvede fiskere i båden kunne det nok have foregået mere elegant, men fiskene kom ind !
Min første gedde - 3.5 kg.
De fleste af fiskene fik forsigtigt fjernet krogen og blev sat ud i vandet igen. Ingen grund til at slå dem alle sammen ihjel - vi fanger dem bare igen jo.
Så tøffede vi ellers bare rundt i det samme  lille område og hev den ene efter den anden ind. Vi havde virkelig fundet dagens hotspot!
Fars gamle fiskestang kan også fange gedder!
Sidst på eftermiddagen bed dagens trofæ på en line: Big Mama. Efter at have hevet linen lidt ind blev det tydeligt, at det var en gedde af en lidt anden kaliber som var bidt på. Den her gik dybt og tog masser af line med! Da den kom op i overfladen første gang virkede det som et mindre sømonster, vi havde fået fat i. Og da en speciel fangstpose blev pakket ud blev det klart, at det her ikke bare var en almindelig stor gedde. Så den fik alt hvad man kunne trække.
Når fisken bliver så stor kan det godt være lidt skræmmende !
Og efter 10 min kamp kunne den stolte sejrskvinde vise Big Mama frem til photoshoot:
Stolt fisker viser dagens trofæ frem: Big Mama: 8.5 kg, knap 1 m lang.
Kæmpen fra dybet - Big Mama. Den var næsten en udstopning værd, men sådan en stor fisk er en vigtig del af søens økosystem. Og der er da også andre, der skal have fornøjelsen af at kæmpe med Big Mama, så hun fik lov at svømme igen - måske vi ses næste gang ?

Big Mama var svær at toppe, og skyggerne var efterhånden også lange, så vi vendte båden tilbage mod Fredensborg. I alt havde ca 15-20 gedder bidt på vores kroge i løbet af dagen (nogen hoppede desværre af igen), og vi havde hver taget to med hjem. Man skal ikke komme tomhændet hjem fra sådan en fisketur, selvom gedder kan være besværlige at rense - det jo gratis fiskedeller ! 
Og heldigvis havde vi jo også en garvet fisker med, så under hjemturen kunne han da lige filetere og skinne dem for os. Så var det grove arbejde da gjort.
Fangsten bliver renset
Så hjem kom man med trætte arme og solbrændte næser, men med masser af god energi og gratis mad. Fiskning er nu slet ikke så tosset endda !